maanantai 18. tammikuuta 2016

2. Kerronnan keinoja - henkilökuva-analyysi

Juanesin biisin googlaaminen auttoi paljon. Henkilö on nainen; siihen viittaavat paituli, pinkki hammasharja ja ”signorina”. Iästä en mene takuuseen, mutta esimiesaseman takia olettaisin nelikymppiseksi. Naisen muistikuvat antavat vihjeitä nuoresta miehestä Italiasta, johon nainen on palavasti rakastunut. Tulee mieleen seksiturismista kertova elokuva Kohti etelää, tässä tapauksessa tunteet vain tulivat vahingossa peliin. Mies on dumpannut hänet, kun on käynyt ilmi, että on sattunut väärinkäsitys: toinen halusi seksiä, toinen enemmänkin. Ehkä miehen eteläeurooppalaiseen tyyliin kauniit sanat saivat naisen lankeamaan ja uskomaan jälleen rakkauteen. Suhde on tapahtunut Suomessa; ”Välimerellisen kiihkon ja suomalaisen marraskuun yhdistelmä oli vetoava, herkullinen”.

Viitteitä on ainakin italiaan ja espanjaan, joten olettaisin hänen olevan myös jonkin verran kielitaitoinen ja hyvin koulutettu. Hän on menestyvä nainen, joka kuitenkin sairastaa masennusta tai kärsii itsetunto-ongelmista. Hän on rakentanut identiteettinsä väärin perustein, ja kasvatus on ollut perinteisen suomalaista eli etäistä: ole itsenäinen tai muuten olet heikko. Toisaalta en luottaisi terapeuttiin, jonka ohje on aamuhokema: olen hyvä. Se on todella kliseistä ja epäilyttävää. Onkohan edes ammattilainen, vai kokeiliko nainen vaihtoehtoterapiaa.

Tahrainen peili ja tyhjiin puristettu shampoo viittaavat siihen, ettei nainen ole masennukseltaan jaksanut vaivautua siivoamaan ja käymään vakikampaajansa luona, jolta ostaa shampoonsa. Hän vaikuttaa muuten sporttiselta ja itsestään huolehtivalta. Pinkki väri hammasharjassa mahdollisesti viittaa nuorekkuuteen tai naisellisuuteen. Teräsmuki ja tekstattu kahvimuki eivät ehkä ole attasea-salkkua kantavan liikenaisen ykkösvalintoja, joten hän on boheemimmasta päästä. Luonteeltaan hän koettaa olla ulkoisesti vahva ja yksin pärjäävä nainen, jolla on langat käsissään. Kun niin ei olekaan, hän romahtaa ja esiin tulee romanttisempi puoli, johon hän ei ole tottunut eikä tunnista sitä itsessään. Se puoli kaipaa ihmistä viereensä. Suomalainen mentaliteetti ei kuitenkaan hyväksy ajatusta siitä, että ihminen olisi laumaeläin ja että sukupuolivietit ovat iso osa sitä.

Hämärän peittoon jäi se, oliko kyse samasta marraskuusta vai pidempään jatkuneesta, vuoden kestäneestä ”suruajasta”. Vaikuttaa siltä, että suhde oli ollut pidempi ja intensiivisempi kuin satunnainen yökyläily. Lähtikö mies, koska nainen rakastui, vai oliko taustalla toinen, nuorempi nainen? Työpaikkakin jäi harmaaksi alueeksi. Oliko hän S-ketjun henkilöstöpäällikkö vai Muotoiluakatemian koulutuspäällikkö?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti